Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

SÅRBARE PASIENTER: Pasientene som trenger hjelp i psykisk helsvern blir enda mer sårbare med denne ordningen, mener helsepolitisk talsperson for SV, Nicholas Wilkinson.

Foto: Anne Grete Storvik

SV vil fjerne omstridt ordning

Ap vil ha en gjennomgang av fristbuddordningen, og Senterpartiet (Sp) vil gjennomgå den fullstendig. SV vil fjerne den helt.

Publisert: 2021-03-15 — 16.09
Denne artikkelen er over to år gammel.

STORTINGET (Dagens Medisin): Stortingsrepresentant Nicholas Wilkinson (SV) sier til Dagens Medisin at SV vil «fjerne hele fristbruddordningen».

Wilkinson, som sitter i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, frykter at pasientene i psykisk helsevern blant annet ikke får den tverrfaglige behandlingen de har behov for, når de blir overført til private fristbruddleverandører.

LES OGSÅ
Sykehusdirektør om fristbrudd: – Vi er fanget i en kostnadsspiral

– Dessuten er jeg bekymret for at det i disse avtalene ikke er begrensninger for hvor lenge pasientene skal behandles - og jeg er bekymret for samarbeidet som disse sårbare pasientene har behov for, sier han.

– Ordningen er til for at pasientene skal få raskere hjelp og for å avlaste sykehusene?

–  Det blir ikke flere psykologer selv om vi får flere private behandlere, vi bare flytter dem. Det er fortsatt det offentlige som betaler. For SV er det ikke greit at vi bruker pengene til å privatisere. Disse pasientene blir enda mer sårbare, sier han til Dagens Medisin.

LES OGSÅ
Meldte bekymring om fristbruddleverandører: – Et politisk ansvar

Wilkinson retter også et spørsmål til helseminister Bent Høie (H) i Stortinget, og viser her til at fristbruddordningen har gjort at de offentlige behandlingstilbudene, særlig i nord, har måttet betale for private tilbud.

–  Behandlingstilbud med presset økonomi har med det fått mindre ressurser til å bygge opp det offentlige tilbudet. Det offentlige får ingen informasjon om pasientene etter behandling, og det er ingen kontroll med hvor omfattende hjelp de får i det private. Vil statsråden sette noen grenser for fristbruddordningen for at det offentlige tjenesten får ressurser til å bygge opp tilbudet?, spør Wilkinson.

Finnmarkssykehuset er blant sykehusene som sliter etter å ha hatt fristbrudd i psykisk helse. De har over ni år betalt 74 millioner til private behandlere som gjennom Helfo-avtaler har overtatt behandlingsansvaret for pasientene.

Helfo uttaler på sin side at avtalene de gjør med fristbruddleverandører ikke legger opp til noe samarbeid med det offentlige.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!