Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

NY METODE: I dag brukes nese- og halsprøver til å diagnostisere covid-19. Trude Andreassen i Helsedirektoratet leder utprøvingen av spyttprøver.

Foto: Elisabeth Jakobsen/Getty Images

Måtte utsette spyttpiloten fordi spyttet ble for seigt

Helsedirektoratet har ennå ikke kommet i gang med pilotprosjekt nummer to for bruk av spyttprøver for å påvise koronaviruset. 

Publisert: 2020-11-09 — 13.13
LES OGSÅ
Ny undersøkelse av spytt som testmetode for covid-19: – Lovende


Helsedirektoratet gjennomførte i sommer et pilotprosjekt i samarbeid med Folkehelseinstituttet (FHI), Oslo kommune, mikrobiologisk laboratorium ved Oslo universitetssykehus og Fürst Medisinske Laboratorium AS for å undersøke om spytt kan være egnet prøvemateriale for testing.

Resultatene var lovende og viste at analyse av spyttprøver i stor grad fanget opp de samme smittetilfelle som tradisjonelle hals- og neseprøver blant de 800 personene som kom til testing.

I en risikovurdering fra august skrev Folkehelseinstituttet (FHI) at spytt som prøvemateriale må tas i bruk så snart som mulig.

Stoppet
Etter planen skulle Helsedirektoratet gjennomføre et nytt og større prosjekt på 10.000 personer i september. Målet var å vurdere logistikk og brukervennlighet. Men slik gikk det ikke.

– Vi har hatt litt problemer med å skaffe utstyr. Det utstyret vi brukte i første pilot hadde vi satt sammen selv, men dersom vi skulle fortsette å bruke det, hadde vi blitt å regne som produsent, med alt det ansvaret det innebærer. Det ønsket vi ikke og overlot til Sykehusinnkjøp å stå for anskaffelsen, sier prosjektleder i Helsedirektoratet, Trude Andreassen, til Dagens Medisin.

Utstyret som kom inn gjennom Sykehusinnkjøp, viste seg imidlertid å ikke tilfredsstille kravene.

– Brukervennligheten var god, men det ble stoppet allerede i førverifiseringen. Spyttet ble for seigt, og det ble for lite volum å jobbe med. I tillegg måtte spyttet varmebehandles før det kunne jobbes med, noe som både tok lang tid og medfører at laboratorier har denne typen utstyr, noe ikke alle har.

Nå venter Helsedirektoratet på at Sykehusinnkjøp skal anskaffe nytt utstyr.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!