Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
UT MOT NORSKE TILTAK: – Det viser at det er politiske beslutninger. Dét er aldri fornuftig. Og beslutningen om disse tiltakene er ikke fornuftige. Politikerne vil vise handlingskraft; At de gjør noe, sier sjefsepidemiolog ved det europeiske smittevernkontoret, Johan Giesecke, til Dagens Medisin.

Helsetopp i EU ut mot den norske regjeringen for å ha trosset egne fageksperter

Sjefsepidemiolog i det europeiske smittevernkontoret (ECDC) går hardt ut mot den norske regjeringen fordi de ikke lyttet til FHI i spørsmål om koronatiltak.

Publisert: 2020-03-19 — 11.50
Denne artikkelen er over to år gammel.

 

I nyhetssendingen «Aktuellt» på den svenske statskanalen SVT 2 onsdag kveld ble den svenske smitteverneksperten Johan Giesecke, som er rådgiver for WHO i koronaspørsmål og tidligere statsepidemiolog, intervjuet om forskjellen på de norske og danske - og svenske - koronatiltakene.

Som kjent er Norge og Danmark blant flere land som har innført svært restriktive tiltak, sammenlignet med Sverige.

– Det viser at det er politiske beslutninger. Dét er aldri fornuftig
I intervjuet sier Giesecke at han vet ekspertorganet i Norge har frarådet slike tiltak overfor regjeringen:

– Jeg vet at begge deres (Norge / Danmark, journ.anm,) smitteverninstitutter frarådet regjeringen disse tiltakene i forrige uke. Den norske regjeringen gikk imot hva deres ekspertorgan sa.

Overfor Dagens Medisin står Giesecke fast ved det han sa til svensk TV onsdag.

– Jeg vet dette, og hvordan jeg vet det, er hemmelig, sier han.

– Men hvorfor går regjeringen her mot faglige råd, tenker du?

– Det viser at det er politiske beslutninger. Dét er aldri fornuftig. Og beslutningen om disse tiltakene er ikke fornuftige. Politikerne vil vise handlingskraft; At de gjør noe. Det beste eksemplet på dette er bildene vi ser av tankbiler i Asia som kjører rundt og sprøyter desinfeksjonsmiddel på fortauene. Det er totalt idiotisk, sier Giesecke, som også er sjefsepidemiolog ved ECDC (The European Centre for Disease Prevention and Control), det europeiske smittevernkontoret.

– Jeg har en sønn som jobber på et stort sykehus her i Stockholm. Han forteller at sjefssykepleieren sier hun hver morgen våkner og ber om at man ikke skal stenge barneskolene. Da forsvinner personalet hennes, sier han til Dagens Medisin torsdag morgen.

På spørsmål til Folkehelseinstituttets smittevernekspert Preben Aavitsland, om hans kommentar til Gieseckes uttalelser, svarer Aavitsland per epost at FHI har svart om temaet til Aftenposten nylig, og at han ikke har noe å legge til utover det.

Dagens Medisin har kontaktet FHI og bedt om ytterligere kommentarer. Medievakten viser til stor pågang og ventetid.

Men FHI-direktør Camilla Stoltenberg sa til Aftenposten,  som skrev at beslutningen 12. mars om å stenge skoler og barnehager og grenser ikke ble fattet på bakgrunn av råd fra Folkehelseinstituttet, følgende:

– Nei. FHI har ikke gjort andre smittevernfaglige vurderinger av disse spørsmålene enn det som står i risikovurderingen. Situasjonen endret seg raskt 10. mars da det ble åpenbart at vi hadde pågående smittespredning i befolkningen som ikke kunne spores ut av landet, og da Helsedirektoratet 12. mars besluttet stengning av skoler og barnehager, deltok vi i et møte om utforming av tiltaket for at det skulle kunne gjennomføres på en forsvarlig og best mulig måte, sa Stoltenberg til Aftenposten (krever innlogg)

 

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!