

Skuffet over nei fra norske myndigheter
Tor Frostelid i AstraZeneca er skuffet over at Norge i motsetning til nabolandene ikke tar seg råd til å innføre Tagrisso for pasienter i andrelinje med aktuell mutasjon.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Av forrige møte i Beslutningsforum for Nye metoder, ble det klart at lungekreftmedisinen osimertinib (Tagrisso) ikke kunne tas i bruk for norske pasienter i andrelinje, med metastatisk epidermal vekstfaktor-reseptor T790M-mutasjonspositiv ikke småcellet lungekreft, som gjør at de kan få den målrettede behandlingen.
Selskapet Astra Zeneca hadde gitt et nytt pristilbud, men ledelsen i de regionale helseforetakene mener fortsatt at behandlingen er for dyr.
– Det foreligger ingen ny informasjon om effektdata etter at saken ble behandlet i Beslutningsforum 17. desember 2018, heter det i uttalelsen fra Beslutningsforum.
Beslutningsforum skriver at det i metodevurderingen er knyttet usikkerhet til overlevelsesgevinsten for legemidlet sammenlignet med kjemoterapi, ettersom flere av pasientene i kjemoterapiarmen byttet til osimertinib ved progresjon.
– Brukes i nabolandene
Tor Frostelid, sjef for markedstilgang og myndighetskontakt i selskapet, sier selskapet er skuffet.
– Vi er naturlig nok svært skuffet over at norske myndigheter for tredje gang har sagt nei til å ta i bruk Tagrisso for lungekreftpasienter med T790M-genmutasjon. Kjemoterapi med dårligere effekt og flere bivirkninger vil med denne beslutningen fortsatt være standardbehandling for denne pasientgruppen i Norge, peker han på i en uttalelse til Dagens Medisin.
Han viser til at nabolandene for lengst har tatt i bruk den målretta lungekreftbehandlingen som standardbehandling for pasienter med den aktuell genmutasjonen for pasienter med ikkesmåcellet lungekreft.
– I Danmark har legemidlet vært i bruk i over to år (70 pasienter på behandling), i Sverige i over ett år (200 pasienter på behandling) , mens det ble godkjent for bruk i Finland på slutten av fjoråret.
– Like billig
Frostelid letter litt på lokket for hvor godt de mener pristilbudet er.
– Prosessene som leder til å ta i bruk nye legemidler er forskjellige fra land til land – i dette tilfellet er det åpenbart at norske myndigheter vurderer dette legemidlet annerledes og prioriterer de aktuelle pasientene annerledes enn i våre naboland. Prisen vi har tilbudt i Norge er ikke høyere enn i noen av våre naboland, sier han.
– Vi vil fortsette vår dialog med Legemiddelverket/Sykehusinnkjøp for å forhåpentligvis kunne finne en løsning for norske pasienter så snart som mulig.
NB: Denne saken er tidligere publisert under Pharma +.
Tillbake till Spesialisthelsetjeneste