Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
Overlege og professor Øivind Fredvik Grytten Torkildsen presenterte dataene fra stuiden på norske pasienter som har fått stamcelletransplantasjon før oppstart av studien, RAM MS. Foto: Lasse Moe

God langtidseffekt av stamcellebehandling i Norge – men risiko for infertilitet

Under Nevrodagene ble det lagt frem oppfølgingsdata fra 30 pasienter som har fått stamcelletransplantasjon, før den kommende stamcellestudien RAM MS ble startet opp.

 

Publisert: 2019-03-12 — 15.53
Denne artikkelen er over to år gammel.
FORFATTER: Silje Stokke Kvistad er lege på Haukeland universitetssjukehus og er førsteforfatter på studien, men kunne dessverre ikke komme til Oslo for å presentere studien. Foto: Lasse Moe

INGENIØRENES HUS: Professor Øivind Torkildsen ved Universitetet i Bergen la frem studien under nevrodagene – og presiserte at det er førsteforfatter og lege Silje Stokke Kvistad som skulle ha vært tilstede og presentert – men dessverre ikke kunne reise fra Bergen. 

– Studien har gjennomgått alle stamcellepasientene frem til RAM MS. Dette var 23 kvinner og 7 menn som hadde fått behandling. Dette var relativt syke pasienter, forklarte Torkildsen.

– Det er 25 som har såkalt NEDA 3 status. Som betyr at det ikke har nye tegn til MR-aktivitet, attakker eller noen ny forverring i funksjon, sier Torkildsen.

Silje Stokke Kvistad presiserer til Dagens Medisin at oppfølgingen av pasientene varierer mellom 45 og 5 måneder. Og at gjennomsnittlig oppfølging av pasientene ligger på 2 år.

– Det kommer oppfølgingsdata på fem pasienter i løpet av måneden, da kan tallene endre seg noe, sier hun.

– Gode tall
– Dette er veldig gode tall. Ved vanlige MS-behandlinger ligger NEDA-tallene vanligvis opp mot 40-50 prosent i de beste studiene. Så dette er jo omtrent det dobbelte fra vanlige MS-behandlinger, sier Torkildsen.

Det var også funksjonsforbedring hos noen av pasientene som hadde fått HSCT-behandling.

– De har ikke bare fått stoppet sykdommen, men også en bedring i funksjoner. Det kan for eksempel være mindre lammelser, eller fatigue. 12 av 30 (40 prosent) pasienter hadde denne forbedringen, som vistes på EDSS-skår. En skår som måler funksjonssvikt ved MS.

Alvorlige bivirkninger
Torkildsen mener det er veldig viktig å huske på bivirkningene ved behandlingen. 

– Den mest alvorlige er risiko for infertilitet. En del som får stamcellebehandling, går inn i tidlig menopause. Er man over 35 år, er det en del som får vedvarende tap av menstruasjon. 10 av de 23 kvinnene som fikk stamcelletransplantasjon hadde tap av menstruasjon i over 12 måneder. 

– Vi ser også at en del utvikler stoffskiftesykdom etter behandlingen. Der er vi oppe i tretten prosent. 

Interessekonflikter: Øyvind Fredvik Grytten Torkildsen har mottatt foredragshonorar fra Genzyme, Novartis, Biogen og Merck-Serono, og deltatt i vitenskapelige rådgivningsgrupper for Genzyme og Biogen.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!