Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
ØNSKER KOSTNADSKONTROLL: – Hvis industrien har gode medikamenter til en fornuftig pris, så vil Beslutningsforum beslutte å ta de i bruk, sier Stig Slørdahl, leder i Beslutningsforum. Arkivfoto: Vidar Sandnes.

Beslutningsforum: Vi har flyttet risikoen over på industrien

– Hvis industrien har gode medikamenter til en fornuftig pris, så er ikke dette noen risiko for dem, sier lederen av Beslutningsforum.

Publisert: 2019-02-13 — 07.43
Denne artikkelen er over tre år gammel.

I februar i fjor vedtok Beslutningsforum nye retningslinjer for å få kontroll over utgiftene knyttet til slike «early access»-program. Legemiddelindustrien reagerer på de nye kravene.

– Vi har flyttet risikoen ved innføre nye medikamenter som ikke har godkjenning over på industrien, sier Stig Slørdahl, administrerende direktør i Helse Midt og leder av Beslutningsforum.

– Slik det var før så kunne industrien tilby behandling frem til MT, men så måtte sykehusene overta betalingsansvaret, også for legemidler vi sa nei til fordi de ikke er kostnadseffektive. Med de nye retningslinjene kan vi hindre at vi må sitte med betalingsansvaret for noe vi ikke prioriterer. Dette er viktig for en likeverdig helsetjeneste, sier Slørdahl.

– De nye kravene legger alle kostnader over på industrien. Ønsker dere ikke at pasienter skal få tilgang til nye medisiner på et tidlig tidspunkt?

– Vi ønsker å ta i bruk innovative og kostnadseffektive legemidler. Når produktene får MT, og hvis industrien har gode medikamenter til en fornuftig pris, så vil Beslutningsforum beslutte å ta de i bruk. Da er ikke dette noen stor risiko for dem. Det er altså industrien som sitter med løsningen, sier Slørdahl.

– Med de nye reglene har ikke Beslutningsforum insentiv for å innføre legemidler fordi industrien uansett betaler?

– Hvis vi prøvde å presse noe på industrien så ville ikke vi gjort jobben vår i tråd med etiske retningslinjer. Det er lett å dokumentere dersom vi endrer praksis, men jeg ville ikke vært bekymret for det. Industrien bør være mer opptatt av hvordan de kan legge til rette for at vi tar legemidlene i bruk slik at pasientene kan få glede av dem.

– Vil dere gå i dialog med industrien for å endre retningslinjene?

– Nå har vi nylig vedtatt retningslinjene og så får vi la dem virke. Men vi er alltid villig til dialog, og ønsker et nært og godt samarbeid med industrien.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Terje 14.02.2019 19.00.21

  Nå har de 4 direktørene i besluttningsforumet gjort at færre får ny livreddende medisin og i tilegg prøver de og legge ansvaret over på industrien. Sannheten er at Høies besluttningsforum ikke er noe annet enn en effektiv kriminell drapsmaskin, fordi de nekter sykehusene å bruke livreddende medisiner på dødssyke pasienter pga pris,men så lenge befolkningen inklusiv Kreftforeningen ikke reagerer kan forumet fortsette sin utryddelse av dyre pasienter.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!