Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
"SI FRA": Arne Stenrud Berg oppfordrer kolleger til å si fra om de mener to protonsenter er feil prioritering. Foto: Vidar Sandnes

– Legene bør legge egeninteresser til side

Det kan gå utover tilliten til fagmiljøet om ikke flere melder seg på i debatten, mener kritiske kreftleger.

Publisert: 2018-12-10 — 09.23
Denne artikkelen er over to år gammel.

– Det er nå svært usikkert hvor mange pasienter som egentlig kan få bedre behandling med protonterapi, sammenlignet med vanlig strålebehandling, sier overlege Arne Stenrud Berg ved Onkologisk poliklinikk ved Drammen sykehus og nestleder i Norsk onkologisk forening.

Berg og fire kolleger fra Sykehuset Østfold, Nordlandssykehuset, Stavanger universitetssjukehus og NTNU kommer i en kronikk i Dagens Medisin med krass kritikk av planene om å opprette to protonsentre i Norge, og hevder planen er en "skandale". 

Les mer: Kreftleger og økonomer raser mot regjeringens kreft-vedtak

– Det har skjedd en kraftig utvikling de siste årene og noen av effektene av protonterapi, kan du nå oppnå med vanlig strålebehandling. Det er mye billigere og mindre ressurskrevende. Vi ber om at man går saktere fram, så vi ikke blir stående igjen med anlegg store som håndballhaller som koster mye i drift og investeringer, sier Berg til Dagens Medisin.

– Må si ifra
Forfatterne bak kronikken er alle sentrale fagpersoner. I tillegg til Berg er innlegget signert av to avdelingssjefer, en professor og en seksjonsleder på stråleavdeling. Berg og kollegaene er redde for at valget om å bygge to protonsentre kan gå utover tilliten til fagmiljøene.

Les også: Trekk i nødbremsen

– Vi kommer til å måtte bruke mer og mer penger på kreftbehandling. Skal vi fremstå som troverdige når vi sier at man bør øke innsatsen innen et område, så man må vi også si ifra når man kanskje kommer til å bruke mye penger til ingen nytte, konstaterer Berg.

Han mener at det ville være en bedre idé å bygge ett protonsenter og bruke resten av pengene på å oppgradere og utvikle den vanlige strålebehandlingen.

Etterlyser støtte fra fagfeller
I kronikken skriver Berg og kollegene at «selv om enkelte fagpersoner støtter ideen om to sentre så kan det ikke måles opp mot skepsisen som fremkommer i uformelle fora hvor kreftleger møtes». Forfatterne av kronikken etterlyser at flere fagpersoner står frem i offentligheten med motstand mot planene.

– Når dette er politisk bestemt, er nok den eneste måten å snu det at fagmiljøet står fram og sier sin mening. Det hjelper ikke om én eller to sier det. Vi mener denne saken er så pass stor at vi oppfordrer andre til å gå ut og si hva de mener, så politikere og andre kan opplyses. Det er jo en påstand fra oss at vi er mange som er mot det. Vi mener at de som er enige med oss burde gå ut og si det offentlig, sier Berg.

Tror fagmiljøene er redde for å tape
Skulle det vise seg at Berg ikke har så mange som er enige med ham, mener han likevel politikerne burde tenke seg om på nytt.

– Om det er femti-femti blant norske kreftleger om man støtter to protonsentre, så er det likevel smart å gå forsiktig frem, mener han.

Berg tror mangelen på stemmer i debatten kan skyldes at fagmiljøene ikke vil risikere å «miste» protonsenteret.

– Jeg tror mange i fagmiljøene i Oslo og Bergen er forsiktige med å uttale seg fordi de er redde for å ikke få et protonsenter. Jeg mener at fagmiljøet burde kunne enes om å kun ha ett senter og legge til side egeninteresser.

Tidligere i år svarte avdelingsdirektør Olav Mella ved Kreftavdelingen på Haukeland universitetssjukehus, som har vært med i utredninger av protonterapi siden 2009 og var i prosjektgruppen for sluttrapporten, at han mener pengebruken er uproblematisk. Les mer om det her.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Thomas Kilvær 12.12.2018 10.37.10

  Det er bakdeler og fordeler med to sentre. Det viktigste er å dele på kompetanse og klare å bygge felles prosjekt uavhengig av hvor senter(et)(ene) blir bygd. Det er synd om oppbyggingen av protonterapi og forskning i Norge skal belemres med en Oslo-Bergen debatt eller styres av rike enkeltpersoner (f. Eks Mohn eller Hagen).

 • Tankefull 12.12.2018 08.28.56

  Det er akkurat slike (prestisje)prosjekter som suger til seg midler, blant annet fra velvillige investorer (som ofte ikke dekker driften av prestisjeutstyret), og som påvirker budsjettbalansen bl.a. innen psykisk helsevern.

 • Jan Oldenburg 12.12.2018 08.25.07

  Helt enig i Berg et al. sine synspunkter! Investeringene skal veies opp mot forventet helsegevinst - et regnestykke som tross all kritikk mot prioriertingsrådet er den mest fornuftige og basisdemokratiske fremgangsmåten. 1 protonsenter er etter min mening allerede i overkant for et lite land som Norge - 2 innebærer sløsing av knappe resurser! Håper forøvrig at ikke flere i forumet begynner å diskutere Bergen vs. Oslo. Det er ikke det som er poenget her - et senter er mer enn nok i Norge - uansett om det skal stå på Øst- eller Vestlandet. Kan ikke huske å ha savnet tilgang til et protonsenter for en av mine pasienter de siste årene. Derimot vil tilgang til en Linac med mulighet for stereotaksi innen rimelig tid være et stort steg i riktig retning for virkelig mange pasienter i Østfold, Akershus, Buskerud og Telemark – men det mangler det resurser til??

 • Christian Kersten 10.12.2018 19.54.44

  Jeg støtter oppropet! Antakelsn om mindre bivirkninger er fint. Akkurat som med robot-kirurgi og IMRT bør det dokumenteres prospektivt ift ressursbruken. Ikke alle nye metoder Bruk pengene på prospektive studier i samhandling med andre land som har overkapasitet og ryst opp arbeidshestene som vi vet hjelper. Mvh, Christian Kersten Onkolog og forsker ved Sørlandet sykeus

 • elin 10.12.2018 16.35.28

  Det kommer mye oppgulp fra personer som står utenfor og bare leser fra ASCO eller publikasjoner. Protonbehandling har eksistert i 50 år, mye forskning er basert på gamle maskiner. En Protonmaskin fra 90 tallet kan ikke sammenlignes med en moderne. En publisert forskningsartikkel er gjort med gammelt utstyr da forskningen gjerne tar 10 år++++ I USA er det de rike som får protonbehandling, i Norge vil alle få det. På vestlandet er det mange oljearbeidere som vil kunne få protonbehandling. Det er mulig de får mer nytte av behandlingen enn en CEO som har helse som en 20 åring. Vil anbefale kritikerene å sette seg ordentlig inn i protonbehandling, og vurdere virkning på hele befolkningen.

 • D.N 10.12.2018 17.31.13

  Svar til elin : trenger vi et to eller ingen senter det er det som er spørsmålet ikke at vestlandet er full av oljearbeidere . Protonsentere i Bergen var en idee som tidl.direktør Kvinnsland kasta fram etter en tur til USA og fekk Trond Mohn til ta fram lommeboka. Hvilken kompetanse har Mohn på dette område utenom og fåke opp hele fagmiljøe med sine penger kan en spøre seg om og Kvinnsland sine tidl.prosjekter har vel stort sett endt med kattastrofer. Trenger vi slike senter eller kan vi kjøpe slike tjenester fra Sverige da behovet er lite dette må kartlegges nøye og det er neppe nok med at en dir.har vært en tur til USA. Vi har ikke råd til og bygge to protonsentre når det er nok med og kjøpe tjenester fra Sverige.

 • Elin 10.12.2018 18.01.21

  Fotonstrålemaskiner skader vev rundt kreften, Proton gjør det ikke. Skadet vev må helbrede seg selv. En frisk og sunn person som har sittet på kontor hele livet tåler strålebehandling bedre enn en som har jobbet på verft eller i oljen. I Oslo behandler man stort sett kontorrotter mens i Bergen får man inn folk fra Haugesund og Stord men svært svekket helse i forhold til kontorarbeidere. Det er Bergen som har kunnskapen om å stråle folk på gulvet, det er bare der man kan si om de får bedre livskvalitet med proton enn foton. Eller skal man sende oljearbeiderene over til Oslo og man skal sitte og sammenligne overlevelse mot en person som ikke har løftet annet enn en blyant de siste 50 årene.

 • Tør 10.12.2018 16.01.17

  – Jeg tror mange i fagmiljøene i Oslo og Bergen er forsiktige med å uttale seg fordi de er redde for å ikke få et protonsenter sier Berg men fakta er vel at de ikke tør .Eg vil se den legen i feks.Bergen som sier det er nok med et og den bør ligge i Oslo "eller omvendt" den legen blir kalt inn til forhør neste dag.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!