Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
VIL ÅPNE OPP: Ingvil Kjerkol fra Ap (t.v.) og Kjersti Toppe fra Sp fremmer forslag om å offentliggjøre prisen på legemidler. Foto: Arkivfoto

Ap og Sp vil bort fra hemmelighold av medisinpriser

Ap har tidligere akseptert hemmelige legemiddelpriser, men går nå sammen med Sp for å tvinge regjeringen til å endre praksis.

Publisert: 2018-10-03 — 11.05
Denne artikkelen er over fire år gammel.

Et stortingsflertall ledet av Ap og Sp kan tvinge regjeringen til å avslutte praksisen med hemmelighold av prisene på legemidler.

De to rødgrønne partiene vil onsdag fremme forslag om å offentliggjøre prisen på legemidler, skriver Bergens Tidende.

Dagens Medisin var det først mediet som omtalte hemmelighold av legemiddelpriser da det ble bestemt av den statlige etaten for legemiddelinnkjøp i 2016. Hemmeligholdet vakte sterke reaksjoner, men stortingsflertallet med Ap, Høyre og Frp i spissen, bekreftet praksisen senere samme år. Mindretallet fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre protesterte.

– Viktig demokratisk prinspipp
Nå vil Arbeiderpartiet åpne opp.

– Norge har en lang tradisjon for åpenhet om legemiddelpriser. Det er ikke bare et viktig demokratisk prinsipp. Prisene våre har godt tålt sammenligninger med andre land, sier Aps helsepolitiske talsperson, Ingvild Kjerkol, til Bergens Tidende onsdag.

Dette er saken:

* I mars 2016 varslet HINAS, i et brev sendt alle helseforetak, at legemiddelpriser inngitt i offentlige anbud ikke lenger skal være offentlige. Ansatte ble truet med sanksjoner om de røpet priser.

* Kravet om hemmelighold vakte sterke reaksjoner både internt i LIS, i apotekmiljøet, blant sykehusleger, i deler av legemiddelindustrien, jurister og politikere.  

* En arbeidsgruppe ble satt ned for å utrede praksisendringen nærmere. Flertallet konkluderte med at enhetspriser er å anse som forretningshemmeligheter og må unntas offentlighet. Arbeidsgruppens sammensetning ble kritisert for å være ensidig.

* Praksisen med ikke-offentlige enhetspriser var ute på høring høsten 2016. Et stort flertall av høringsinstansene advarte og LMI var de eneste som foreslo ytterligere hemmelighold.

* I 2017 ble det nedsatt et nytt utvalg som skulle utrede hvordan hemmelige priser skal praktiseres i sykehus og apotek. I sin rapport foreslår at leger skal vite prisene, men ikke pasientene.

Helsepolitisk talsperson i Sp, Kjersti Toppe, sier hun er glad for Aps forslag.

– Det er bra at Arbeiderpartiet snur. Dette er fjerde gangen jeg fremmer forslag om åpenhet om legemiddelpriser på to år. En gang var jeg helt alene, senere har jeg hatt støtte fra SV, Miljøpartiet de grønne og Rødt, men har vært solid nedstemt. Nå håper jeg at det faktisk blir et annet flertall, og det er bra, sier Toppe til Dagens Medisin.

Sp vil ha gå lengre
SV har lovet å støtte forslagene til begge partiene, mens KrF, som lenge har vært opptatt av åpenhet rundt prisene, sier de skal vurdere Aps forslag. Dermed kan det bli flertall for forslaget.

Les også: SLV tror ikke hemmelighold gir rimeligere priser

Ap foreslår hemmelighold som «hovedregel», mens Sp vil ha en mer tydelig formulering.

– Men kan ikke være «litt gravid», enten har man offentlighet eller ikke. Også i dag, når verdier for milliarder av kroner holdes unna offentligheten, så sier Høie at det er størst mulig grad av åpenhet. Jeg håper å dra vedtaket i en mest mulig tydelig retning og håper at vi kan gå i dialog for å stramme opp forslaget fra Ap, sier Toppe.

Hun mener det er flere gode grunner til å endre praksis fra hemmelighold til åpenhet.

– Høies argumenter for hemmelighold har vært at dette er praksis i andre land og at det gir oss billig medisin, men mange høringsinstanser sier nettopp det motsatte, at det kan gi dyrere priser. Jeg synes det er ganske logisk, hvorfor i alle dager skulle industrien ville ha hemmelige priser hvis de tjener mindre penger på det? Åpenhet vil sørge for mer konkurranse om pris, og man kan ettergå urimelige kontrakter mellom industri og sykehus. Konsekvensene at dette har blitt synliggjort i mediene, sier Toppe.

Les også: Angriper beslutning om hemmelighold

Ap: Ikke endret standpunkt
Ingvil Kjerkol sier Ap ikke har endret mening om hemmelige priser.

– Vi har aldri vært for hemmelighold, men vi har gitt Sykehusinnkjøp muligheten til å gå i forhandlinger om hemmelige rabatter for å gi pasientene de medisinene de trenger, sier Kjerkol til Dagens Medisin.

– Hvorfor kommer dere med dette forslaget nå?

– Det har vært en prosess i de regionale helseforetakene etter anbefalingen fra Sykehusinnkjøp om håndteringen av fortsatt fullt hemmelighold. Høringsinstansene sier unisont at hemmelighold på sikt kan gi oss høyere priser og bryte med viktige demokratiske prinsipper. AD-møtet i de regionale helseforetakene har også beveget seg mot åpenhet, men de går ikke langt nok, og derfor er det viktig med et politisk signal nå, sier Kjerkol.

Les også: RHF-ene inviterer industrien til diskusjon om hemmelige priser

– Kritikkverdig
Forslaget om åpenhet fremmes onsdag, men skal behandles i helse- og omsorgskomiteen, og trolig vil det ikke bli fattet vedtak før etter nyttår. Toppe mener det er på tide med en grundig behandling av denne problemstillingen i Stortinget.

– Min erfaring er at det har vært en slett behandling av denne problemstillingen i Stortinget før. Man har ikke gått grundig inn i det, men gjort vedtak basert på antagelser. Det er kritikkverdig og jeg er ganske rystet over at det kan skje, sier Toppe.

 

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Arne Stenrud Berg 04.10.2018 12.05.52

  Hva med åpenhet om hvem som mener hva? Forstår rett og slett ikke hvorfor så mange som kommenterer i DM har behov for å være anonyme!

 • Sykehuslege 04.10.2018 20.52.57

  Fordi vi jobber i helsenorge. Får å tåle formelle og særlig uformelle represalier må du ha en solid maktbase. Arbeidsmarkedet vårt er meget begrenset og dersom vi falker i unåde har vi ikke mange steder å få oss nytt arbeid.

 • Åpent og redelig 03.10.2018 22.45.20

  Skamløs arroganse blir sjeldent glemt. Åpenhet, redelighet og ærlighet vekker alltid tillit til tross for business, makt og penger i off forvaltning.

 • Pharma rep. 03.10.2018 12.25.14

  Transparens og åpenhet er viktig også for oss som jobber i bransjen. På dette feltet har vi fått til et kompromiss som de fleste mener fungerer. Jeg kan garantere at full åpenhet vil resultere i høyere priser på innovative legemidler og som igjen vil medføre at man ikke kan lansere i Norge grunnet for lav kostnadseffektivitet. Norge er en liten bagatell i den store sammenhengen og firmaene vil ikke risikere prissmitte til DE, UK, FR, ES, IT osv. Norge blir først viktig når det står på nettet hva man har oppnådd av rabatter. Da med negativt fortegn. Vi snakker om rabatter i størrelsesorden 1 % - 99 %. Broilerne på Stortinget vil kunne vinne saken, men det er norske pasienter som vil tape. Det bør alle involverte være klar over.

 • Byråkrat 03.10.2018 12.36.29

  Enkelte politikere i enkelte partier vil alltid tro at egne ideer er gode inntil de sitter med beslutningsmakt. Hvis de får makt må de få alle detaljer på bordet av et velfungerende byråkrati. Ofte vil de da innse at det de foreslo ikke var noen god idé allikevel. Slike eksempler ser vi hele tiden. Hvis ikke sittende regjering fullstendig ødelegger alle statlige organisasjoner innen neste valg er det liten grunn til å frykte at dette vil skje.

 • Pharma rep 2 03.10.2018 15.54.05

  Slutter meg til mye dette. Det må gjerne være full åpenhet, men forvent ikke samme grad av rabatter som i dag. De er mulige fordi prisene er untatt offentlighet. Forslaget er forøvrig en sterk mistillit til Slv, Sykehusene og beslutningsforum. De aktuelle partiene kan ikke ha tillit til at de kjøper inn legemidler iht. de kriterier og rammmer som følger av prioriteringsmeldingen. Hadde det vært tillit til det, burde det vært mindre behov for full åpenhet om prisene.

 • Sykehuslege 05.10.2018 23.17.19

  Det Byråkrat beskriver er forfallet av det representative demokrati til fordel for embetmannsataten. Du må være en rimelig naiv å selvgod byråkrat for å tro at byråkratiet sitter på et nogelunde fullstendig og riktig bilde av hvordan offentlig virksomhet og samfunnet for øvrig fungerer. Les hva Max Weber skriver om byråkratiet. Hemmelige legemiddelpriser er rett og slett ikke forenlig med et universelt helsevesen underlagt demokratisk kontroll. På langt sikt vil det neppe være økonomisk gunstig for staten/pasientene fordi det i gir legemiddelselskapene full kontroll og avskaffer markedet. Hva legemiddelrepresentater måte mene om dette er vanskelig å vurdere uten å ta høyde for de økonomiske interessene vedkommende representerer.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!