Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
FÅR KRITIKK: Innføringen av IT-systemet på blant andre Gentofte sykehus i Region Hovedstaden har vært «uprofesjonell og kritikkverdig» fastlår Rigsrevisionen. Det samme systemet skal innføres i hele Helse Midt-Norge. Foto: Gentofte hospital/Region Hovedstaden

Dansk riksrevisjon med knusende kritikk av innføringen av IT-system på sykehusene

«Uprofesjonell» er karakteristikken fra den danske Rigsrevisionen om innføringen av det nye IT-systemet på danske sykehus.

Publisert: 2018-06-22 — 10.50
Denne artikkelen er over fire år gammel.

Nå skal det samme systemet tas i bruk i Norge: Helse Midt-Norge er nå i forhandlinger med det eneste selskapet som står igjen i anbudskonkurransen om å levere Helseplattformen – IT-systemet som skal tas i bruk i hele regionen, også i kommunen og hos fastlegene.

Systemet er det samme som er innført i Danmark, i den såkalte Sundhedsplatformen.

Systemet og måten det er implementert på ved sykehus i to danske regioner har vært gjenstand for massiv kritikk i to år.

Den danske Rigsrevisionens rapport som ble offentliggjort torsdag, «Beretning om Sundhedsplatformen», er knusende.

– Statsrevisorene finner at Region Hovedstadens forberedelse av innføringen av Sundehdsplatformen på Herlev og Gentofte Hospital har vært uprofesjonell og kritikkverdig, heter det i kritikken fra Rigsrevisionen.

De peker på at «regionen tok Sundhedsplatformen i bruk uten tilstrekkelige analyser av hvordan Sundhedsplatformen ville påvirke sykehusenes aktivitet og helsepersonellets produktivitet.

Den danske professoren Jørgen P. Bansler ved Datalogisk Institut ved Københavns Universitet, og ekspert på innføring av offentlige IT-systemer, sa nylig til Dagens Medisin at innføringen av systemet blant annet har ført til at legene bruker langt mer tid foran dataskjermene.

Les hele intervjuet med Bansler her:  – Legene bruker langt mer tid foran skjermen

Overfor danske Dagens Medicin tar han nå til orde for at hele systemet må forkastes. Han kaller Rigsrevisionens rapport «hårreisende lesning».

– Rigsrevisionen avdekker så mange feiltrinn i implementeringen av Sundhedsplatformen at det gir minister og regionsråd grunn til å seriøst overveie om systemet skal skrotes, sier han til danske Dagens Medicin (krever innlogging).

Helseplattformen i Helse Midt-Norge skal anskaffe og innføre ny, felles pasientjournal (PAS/EPJ) ved sykehus og 84 kommuner, inkludert alle fastlegene, i hele Midt-Norge.

Prosessen med å lyse ut anbud til Helseplattformen har pågått i årevis. Anbudet har en ramme på 2,7 milliarder kroner og ble lyst ut i august 2016.

Nylig trakk selskapet Cerner seg fra anbudskonkurransen i siste liten – og det er selskapet Epic som står igjen og som skal levere Helseplattformen.

 

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Lege 22.06.2018 19.56.00

  Epic? Er helse midt ledelsen komplett idioter? Systemet et laget for amerikanere og helt uegnet i Skandinavia. Systemet passer i et helsesystem alle små prosesser tilknyttes en regning som belastes pasient/ forsikringsselskap. Det har en Syntax tilpasset nettopp dette og ikke den mere prosa-aktige formen vi bruker. På Herlev sparket de skrivetjenesten da systemet ble innført. Jeg har aldri sett så korte og innholdsløse operasjonsbeskrivekser enn der. Det har for lenge siden dannet seg et mønster. Sykehus/ foretaksledelse vet rett og slett ingnting om sykehusdrift eller ledelse. Uten å risikere annet en skattebetalerenes penger svekker de vår evne til å behandle pasienter ved å innføre komplett irrasjonele og ueffektive prosesser og systemer. Triagesystemer som bryter sammen hver gang det er mange pasienter. Utflagging av drift it systemer til utlandet. Imatis, Metavision og nå Epic. Våre politikere fremstår som late. Pasienter og skattebetalerene føres bak lyset.

 • V:T 22.06.2018 11.42.32

  Høie du kan lese er ikke nødvendig og kalle inn lakeiene for og diskutere dette du kan bli vranglært av det. Stopp galskapen

 • Lege 22.06.2018 11.12.58

  Dette gjør neppe noe inntrykk på beslutningstakerne i Norge, Her gjelder det; Hver helseregion, sitt eget IKT / EPJ- system, og sine egene konsulenter for å finne ut hva som gikk galt. Slik opprettholdes arbeidsplasser, vi får brukt noen oljekroner, og tilliten til ledelsen forsvinner.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!