Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
MEDISINSTUDENTENE FORNØYD: Norsk medisinstudentforening (Nmf) ønsker kjønnskvotering. – Vi ser kvotering som nødvendig, slik at ikke andelen menn kommer ned på et kritisk nivå, sier Eivind Valestrand, tidligere Nmf-leder. Foto: Vidar Sandnes

Legene sier ja til kjønnskvotering på medisinstudiet

– Det er viktig at vi gjør noe før ubalansen blir enda større, sier tidligere leder av Norsk medisinstudentforening, Eivind Valestrand.

Publisert: 2018-05-31 — 14.33
Denne artikkelen er over fire år gammel.

SORIA MORIA, OSLO (Dagens Medisin): Landsstyret i Legeforeningen støtter forslaget om kjønnskvotering ved opptak til medisinstudiet – for å utjevne kjønnsbalansen.

I dag er cirka 70 prosent av medisinstudentene i Norge kvinner.

Vedtaket lyder som følger:

«Legeforeningen ber Kunnskapsdepartementet og universitetene sørge for en jevnere kjønnsbalanse i den medisinske grunnutdanningen ved å innføre kjønnskvotering der andelen bør være minst 40 prosent av hvert kjønn. Andre rekrutteringstiltak som utjevner ubalansen må også iverksettes samtidig».

"Nødvendig"
Norsk medisinstudentforening (Nmf) har gått inn for kvotering. Tidligere leder av Nmf, Eivind Valestrand, la frem forslaget som ble debattert og kvotert over på landsstyremøtet.

– Det er viktig at vi gjør noe før ubalansen blir enda større. Vi ser derfor kvotering som nødvendig, slik at ikke andelen menn kommer ned på et kritisk nivå, sier Eivind Valestrand til Dagens Medisin.

Delte meninger
Saken har vært på høring, og om lag halvparten av høringsinstansene var positive til kvotering på minst 40 prosent.

Sentralstyret mener utviklingen på medisinstudiet, med klar overvekt av kvinnelige studenter, er urovekkende. Sentralstyret støtter kvotering og mener det også trengs iverksetting av andre tiltak samt en utredning av årsakene til den ujevne kjønnsfordelingen på medisinstudiet.

Les saken: – Kvotering er feil virkemiddel

Valestrand støtter også opp om andre tiltak for å få inn flere menn på medisinstudiet.

– Samtidig må ikke dette bli en hvilepute for fakultetene – også andre tiltak må til for å skape en kjønnsbalanse blant legene. Det er både vi som profesjon og pasientene tjent med. 

 Yngre legers forening (Ylf) diskuterte saken på sitt årsmøte i april. Ylf-leder Christer Mjåset uttalte at han helte mot kvotering. Debatten viste at mange synes temaet er vanskelig.

Les saken: Ylf-lederen vil kvotere inn menn på legestudiet

 

 

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Elin 05.06.2018 10.43.05

  Hva med hen kjønn? Siste 20%'ene eller?

 • Marit Waag 01.06.2018 09.36.06

  Litt komisk, dette med kjønnskvotering til legestudiet. Legestudiet var i mange år totalt dominert av menn utan at kjønnskvotering var tema! Forstår ikkje problemet med at det no er dominert av kvinner. Det er mogleg at kvinnedominans resulterer i statustap slik ein ser i td. presteyrket men kva så? Sjukepleiarjobbane er stort sett bedekt av kvinner , er det verkeleg eit problem om legejobbane hovudsakeleg blir utført av kvinner? Mogleg at underteikna er utdatert på kunnskap om verdien av kjønn!

 • Mikal Jacob Hole 01.06.2018 13.06.10

  Uten at jeg tar stilling til spørsmål om kvotering til legestudiet: Umiddelbart tenker jeg at selv om kjønnskvotering ikke var diskutert når studiet var helt mannsdominert, ikke betyr at det ikke burde vært diskutert, og at det dermed ikke er et argument for at man ikke skal kvotere nå. Det dreier seg ikke om at det er et direkte problem med overvekt av et kjønn i et yrke, men både da og nå er det vel som i alle yrker alltid ønskelig med en nogenlunde balanse mellom kjønnene. Noe jeg opplever mange, både menn og kvinner er enige i.

 • Kris 31.05.2018 16.59.12

  Har jo aldri vært så mye snakk om kjønnskvotering tidligere, tenker på den tid da menn var i stort flertall på medisinstudiet.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!