Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Helsedirektoratet banker inn budskapet med ny kampanje

Helsedirektoratet har laget en repeterende musikkvideo, for å sette alle i stand til å oppdage hjerneslag.

Publisert: 2016-10-28 — 11.32 (Oppdatert: 2016-10-28 — 13.06)
Denne artikkelen er over seks år gammel.

OSLO (DAGENS MEDISIN): Helsedirektoratet fikk 10 millioner kroner over statsbudsjettet for å gjennomføre opplysningskampanjen, som har resultert i musikkvideokampanjen. Videoen oppfordrer folk til å prate, smile og løfte armene.

– Det er mange som får hjerneslag, som ikke kommer tidlig nok til behandling. Det fører til alvorlige komplikasjoner, sier Helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagens Medisin.

 

STOR LIDELSE: – Tolv tusen får hjerneslag årlig. Dette er en veldig stor sykdom som gir langvarige plager, sier Bjørn Guldvog. Foto: Lasse Moe

– Kan fange 80 prosent
Han sier at prosedyrene i kampanjen kan fange så mange som 80 prosent av dem som får hjerneslag.
– Det er viktig at folk ringer 113. Tolv tusen får hjerneslag årlig. Dette er en veldig stor sykdom som gir langvarige plager, sier Guldvog.

– Vi har et godt slagregiser. Der registreres tiden fra man får slag, til en får behandling. Vi vil bruke dette registeret for å følge opp hvordan det går med pasientene, sier Guldvog.

Viktig å erkjenne symptomer
– Det er stort. Vi har tilrettelagt alle andre deler i behandlingskjeden som angår akkutt hjerneslagbehandling. Det forsinkende leddet er for øyeblikket er at pasienten erkjenner symptomer og at han eller hun ringer 113, sier Bent Indredavik, professor i nevromedisin ved NTNU.

– Derfor er denne kampanjen viktig. Når en blodåre tilstoppes i hjernen, så dør to millioner hvert minutt. Så hvert minutt teller.

STORT: – Det forsinkende leddet i behandlingen er at folk ikke oppdager når de får slag. De må ringe 113, sier Bent Indredavik. Foto: Lasse Moe

Fornøyd brukerorganisasjon
– Symptomer på hjerneslag må bli allmennkunnskap, og alle må bli bevisst på at man ringer 113 umiddelbart om disse oppstår. Det kan redde mange liv og redusere utfallene for de som rammes, sier Tommy Skar, generalsekretær i LHL Hjerneslag.

Organisasjonen skriver i en presseuttalelse at de oppfordrer alle om å lære seg symptomene, slik at «de kan bli reddere om de selv eller noen rundt de får slag».

– Å tilegne seg kunnskap om symptomer på hjerneslag kan bli ditt livs investering, for deg selv og den du er sammen med, sier generalsekretæren.

Se hele videoen her:

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Anders 31.10.2016 13.18.20

  Noen som har regnet på kostnadseffektiviteten av å gjennomføre en slik kampanje?

 • lege 28.10.2016 17.41.50

  Bra tiltak fra helsemyndighetene, denne gang.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!