Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Legeforeningen ber om 150 flere turnusplasser

«Det er samfunnsøkonomisk ulønnsomt og faglig uakseptabelt å la unge nyutdannede leger bli stående uten turnusplass», skriver foreningen.

Publisert: 2016-03-15 — 11.59
Denne artikkelen er over fem år gammel.

Ved søknadsrunden i fjor vår ble 481 av 938 søkere stående uten turnusplass. Nå ber Legeforeningen om at Helse- og omsorgsdepartementet øker antallet turnuslegestillinger med minst 150. Tallet er basert på gapet mellom antall årlige turnusplasser i dag, og anslag for hvor mye legebehovet øker hvert år.

«Det er samfunnsøkonomisk ulønnsomt og faglig uakseptabelt å la unge nyutdannede leger bli stående uten turnusplass. Manglende turnustjeneste medfører at unge leger ikke kommer i gang med sin spesialistutdanning», skriver Legeforeningens sentralstyre i et brev til departementet.

Økning i takt med RHF-budsjett
Foreningen viser til tidligere møter med departementet, der den har tatt til orde for at antall turnusplasser øker i takt med budsjettene til de regionale helseforetakene: 2-2,5 prosent årlig. «Dette skulle tilsvare en årlig økning på 19-25 turnusplasser», heter det i brevet.

LEDER TURNUSRÅDET: Anja Fog Heen. Foto: Privat

– Dette har ikke skjedd. Det er et stort behov for ferdigutdannede spesialister. Vi vil at departementet skal erkjenne behovet og øke utdanningskapasiteten deretter, sier Anja Fog Heen, sentralstyremedlem i Legeforeningen, og leder av foreningens turnusråd.

Tjeneste uten akuttkirurgi
I brevet til departementet uttaler Legeforeningen seg dessuten kritisk om at turnustjenesten i kirurgi i flere tilfeller gjennomføres ved sykehus uten akuttkirurgi.

– Vi ser at noen sykehus har en slik funksjonsfordeling at de ikke tilbyr akuttkirurgi, og at de derfor ikke innfrir målbeskrivelsen for turnustjenesten. Vi forventer at de turnusplassene det gjelder, blir flyttet slik at de blir forenlige med denne målbeskrivelsen. Hvis sykehusene ikke kan innfri dette, må det vurderes om de kan ha denne typen turnusplasser, sier Heen.

Legeforeningen har nå bedt om et møte med departementet for å diskutere underskuddet på turnuslegestillinger, og kravet om at turnustjenesten i kirurgi skjer på sykehus med akuttkirurgisk beredskap.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Dundee 20.03.2016 00.22.18

  Jepp...... jeg er en erfaren lege fra Australia som Helsedirektorat mener må ta turnus på nytt fordi "utenfor EØS" (don't even get me started on how lazy, unprofessional and just f@$king pointless HD are). Så nå sitter jeg i en turnusstilling istedenfør en stakkars nyutdannet lege som egentlig trenger den. Det er samfunnsøkonomisk ulønnsomt og faglig uakseptabelt for alle! I feel like i'm taking crazy pills sometimes! How can this shit actually go on! Dere har nordmen som kan ikke begynne i en LIS stilling fordi de må ha turnus, de utenfor norden (men innen EØS) med "integrert turnus" som kan går rett fra studium (uten å ha jobbet som lege en gang) inn til en LIS stilling, og erfaren leger fra land med høye faglige kompetanse utenfor EØS som må ta turnusstillinger fra nordmen pga rent arbeidspolitikk. Jobber Helsedirektorat for Brussels eller Norge?

 • skorpion 19.03.2016 18.26.36

  det norske turnustjeneste -er det verste system i VERDEN

 • Oddmund Suhrke 18.03.2016 16.33.29

  Det har "alltid" vært ventetid på turnusplass. Forskjellen nå er at legene er autoriserte leger og kan arbeide som leger i ventetida. Eller de får en legestilling som ikke krever turnustjeneste. Turnustjenesten var tidligere en del av studiet i Norge, men nå er turnustjenesten en vanlig jobb av 18 måneders varighet. Et poeng i den forbindelse er at noen turnusleger hopper av turnustjenesten før distriktsturnus, og starter som LIS-lege på sykehus. Målet for legene er LIS-stilling, og det hjelper lite med 150 nye turnusstillinger hvis det ikke opprettes like mange LIS-stillinger. Og da er spørsmålet om sykehus og kommuner kan absorbere 300 nye legestillinger. Legeforeningen påpeker jo i brevet at allerede nå er turnusinnholdet mange steder for dårlig. Hvis antall opplæringsstillinger overskrider en kritisk grense, blir innholdet i veiledningen for dårlig. Jeg synes legeforeningens brev virker lite gjennomtenkt. Man bør heller kreve at antall LIS-stillinger økes med 150-200 nye stillinger. Dette er det svake leddet; ikke at noen av de nye legene må vente 6-12 måneder på sin turnus.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!