Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Klinikere vil avvente biobytte

DM ARENA: Klinikerne vil ha mer dokumentasjon på om det er trygt for pasientene å bytte til biotilsvarende legemidler.

Publisert: 2013-01-23 — 18.07 (Oppdatert: 2015-05-09 — 09.58)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

OSLO/FELIX  KONFERANSESENTER: Statens Legemiddelverks forslag om at  bytte av biotilsvarende legemidler skal bli mulig i apoteket er omdiskutert, og var gjenstand for debatt under Dagens Medisins fagmøte om biotilsvarende legemidler onsdag kveld.

Risiko
Bytte av biotilsvarende legemidler på apoteket bør ikke skje fordi det representerer en risiko for pasienten, mener Legemiddelindustrien (LMI). Statens Legemiddelverk på sin side mener  at bytte kan skje på apoteket, og at dette er trygt for pasienten.

Kristin Holstad, seksjonsoverlege og revmatolog ved Diakonhjemmet sykehus i Oslo viste til at sporbarhet av det biotilsvarende legemidlet er et viktig moment når det gjelder spørsmålet om automatisk bytte i apoteket:

– Det må være en klar forutsetning at det er sporbarhet. Enhver behandler vil vite at legemidlet man gir pasienten lar seg spore tilbake, sa Holstad. 

Konsekvenser for pasienten?
Nils-Jørgen Mørk, overlege og dermatolog ved Rikshospitalet etterlyste mer diskusjon om konsekvenser for pasientene:

– Jeg synes det har vært for lite snakk om pasientperspektivet.  To til tre prosent av den norske befolkning lider av psoriasis. Mellom 10 000 og 15 000 krever systematisk behandling. De biologiske legemidlene har for disse pasientene representert et nytt liv, sa han.

– Og at klinikerne skal pålegges å bytte disse medisinene skurrer for oss, det er usikker dokumentasjon for bytte. Jeg mener at vi vil påføre pasienten unødig bekymring ved et slikt bytte, og jeg håper pasientene kan få stå på sitt legemiddel til byttestudier er klare, sa Mørk.

Vil vite mer
Også onkolog Andreas Stensvold vil være mer sikker på hva et bytte innbærer:

– Når jeg gir et legemiddel for å redde et liv, for eksempel kjemoterapi, må jeg vite hva jeg gir og hvilke bivirkninger den har. Dersom pasienten får alvorlig bivirkning kutter jeg kanskje ut denne behandlingen og taper et liv, sa Andreas Stensvold, leder i Onkologisk forening.

- Sporbarhet kommer på plass
Fagmedisinsk direktør i Legemiddelverket, Steinar Madsen sa at det arbeides med problemstillingen rundt sporbarhet og at dette vil komme på plass.
– Etter noen år vil vi ha full sporbarhet. Vi prøver å være forutseende, vi har systemene i Norge for å gjøre dette, sa Madsen

– Industrien ikke i mot bruk av biosimilars, men vi er opptatt av prosessen, sporbarhet og legenes rolle. Ingen kan gå på akkord med kunnskapen legene har. Farmasøyten kan ikke ta det ansvaret det er å informere pasientene, sa Karita Bekkemellem, leder i Legemiddelindustrien.

Ingen tillit til farmasøytene?
Fra flere hold uttrykkes det tillit til at legen skal styre bytte av biotilsvarende legemidler.

– Er det ikke tillit til at apotekene og farmasøytene kan greie dette?, spurte møteleder Markus Moe Apotekforeningens direktør for næringspolitikk, Oddbjørn Tysnes.

– Vi er avhengig at det er gjort grundig vurdering av sikkerheten rundt dette. Hvis farmasøyten skal legge sin faglige integritet på blokka, må hun vite at det er trygt å anbefale bytte. Vi gjør selvsagt jobben hvis det er faglig enighet, svarte Tysnes.

Tysnes har tidligere sagt til Dagens Medisin at en eventuell lovendring vil kreve mer informasjon og rådgivning til pasientene i apoteket, og at en derfor kan komme til å trenge en ny tjeneste i apoteket.

Statssekretær Robin Kåss (Ap) ville ikke kommentere en eventuell lovendring.
– Vi har plikt til å jobbe for å få nye legemidler i verden. Hvis vi ikke også kan ta i bruk ny teknologi så flere kan bruke de samme legemidlene, gjør vi ikke jobben vår - men det må skje trygt, sa han.


I panelet satt Robin Kåss (Ap), Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Andreas Stenvold, leder av onkologisk forening, Karita Bekkemellem, administrerende direktør i Legemiddelindustrien (LMI), Steinar Madsen, Legemiddelverket, Mads Hansen, medisinsk rådgiver i Amgen, Guro Birkeland, leder av Norsk Pasientforening og Oddbjørn Tysnes, direktør i Apotekforeningen.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!