Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Blåresept for hjertemedisiner

Fra 1. januar er det blåreseptrefusjon for to av de nye blodfortynnende legemidlene. Refusjonen gjelder forebygging av blodpropp hos atrieflimmerpasienter.

Publisert: 2012-12-11 — 11.09 (Oppdatert: 2015-05-21 — 11.39)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Det bekrefter medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk. Pradaxa og Xarelto er de to nye antikoagulantene – blodfortynnende legemidlene – som nå får forhåndsgodkjenning på blåresept.

Refusjon gjelder forebygging av blodpropp (hjerneslag) hos pasienter med atrieflimmer, i henhold til godkjent indikasjon. Blåreseptvedtaket trår i kraft fra 1. januar 2013.

Ikke egnet for alle
Ifølge Madsen utgjør atrieflimmerpasientene i dag omkring 60 prosent av alle pasienter som tar blodfortynnende.

De legemidlene som nå kommer på blåresept utfordrer det gamle og hittil nesten enerådende warfarin (Marevan). Men de to nye legemidlene kan ikke brukes av alle med atrieflimmer.

– Personer med kunstige hjerteklaffer må fortsatt bruke Marevan. Også pasienter hvor alvorlig klaffefeil er årsaken til atrieflimmer, skal heller ikke ha de nye antikoagulantene, sier Madsen til Dagens Medisin.

Varsomhet
Madsen understreker at leger som skriver ut de nye medisinene må lese preparatomtalen nøye og sette seg godt inn i hvordan de skal brukes.

– Det er for eksempel viktig å sikre at pasientene ikke blir gående på Marevan og det nye legemiddelet samtidig. Hos dem som får multidose, er det fare for overlappende behandling med betydelig økt blødningsrisiko. Legene må være nøye med at disse avslutter Marevanbehandling før nytt legemiddel tas i bruk, påpeker Madsen.

Les også: Frykter dårlig medisin-etterlevelse

Flere nye
Pradaxa var det første nye blodfortynnende legemiddelet som ble godkjent til bruk ved atrieflimmer i Europa og i Norge. Deretter fulgte Xarelto. Et tredje, Eliquis, vil også trolig få EU-godkjenning om relativt kort tid.

I forslaget til Statsbudsjett 2012 har regjeringen foreslått å bevilge 86 millioner kroner til forhåndsgodkjent refusjon for de nye antikoagulantene.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!