Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Reagerer med vantro på biobytte-forslag

LMI-direktør Karita Bekkemellem reagerer med vantro på Legemiddelverkets forslag til bytte av biologiske legemidler. – Det økonomisk betingede forslaget åpner for terapeutisk bytte og vil true pasientsikkerheten, mener den frittalende direktøren.

Publisert: 2012-11-15 — 09.50 (Oppdatert: 2015-05-21 — 11.46)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

De negative karakteristikkene nærmest hagler fra administrerende direktør Karita Bekkemellem i Legemiddelindustrien (LMI), når Dagens Medisin ber henne kommentere den nye rapporten «Bytte av biologiske legemidler i apotek?», som Dagens Medisin omtalte torsdag morgen.

– Forslaget innebærer et alvorlig brudd på viktige bærende prinsipper i norsk legemiddelpolitikk. Dette er alvorlig for pasientene og det bryter med dagens spilleregler mellom helsemyndigheter og legemiddelindustri, påpeker Karita Bekkemellem overfor Dagens Medisin.

– Åpner for terapeutisk bytte
I rapporten foreslår Legemiddelverket å endre apoteklovens § 6-6, slik at det blir mulig for apotekene å bytte mellom biologiske legemidler.

Karita Bekkemellem mener forslaget går lengre enn det. Hun mener at det ikke bare åpner for bytte mellom biologiske legemidler, men også for terapeutisk bytte som også inkluderer andre legemidler.

– Dersom dette blir gjennomført, kan apotekene skvalte og valte med byttelisten etter eget forgodtbefinnende. Dette vil true pasientsikkerheten, hevder Bekkemellem overfor Dagens Medisin.

– Ensidig fokus på økonomi
LMI-direktøren mener at forslaget er et uttrykk for helsemyndighetenes ensidige fokus på legemiddeløkonomi og pris:

– Dette handler kun om økonomi. Jeg reagerer med vantro og stor bekymring på at helsemyndighetene har et så ensidig fokus på økonomi. Jeg blir bekymret, dersom ikke politikerne og legene reagerer på dette forslaget.

Hun spør:

– Hvor er det faglige aspektet i dette forslaget? Og hvordan stiller legene seg til en slik utvikling? Når folk får opp øynene for hva dette forslaget innebærer, blir det reaksjoner, spår hun.

Mener at pasienten er taperen
Det er kun én taper i dette forslaget – pasienten, mener Bekkemellem.

Hun konstaterer at Legemiddelverkets forslag går adskillig lengre enn det hun hadde trodd på forhånd.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!