Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

USA følger etter Europa

Nå følger USA etter Europa og gir utvidet indikasjon til den blodfortynnende medisinen Xarelto.

Publisert: 2012-11-06 — 14.34 (Oppdatert: 2015-05-21 — 11.46)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Antikoagulanten rivaroxaban (Xarelto) er både i Norge og USA godkjent som forebygging av blodpropp etter kne- og hofteproteseoperasjon og som forebygging av hjerneslag hos personer med hjerteflimmer (atrieflimmer).

I Norge fikk legemiddelet utvidet indikasjon for dyp venetrombose (DVT) og lungeemboli på nyåret. Nå følger også amerikanerne etter.

Den amerikanske legemiddelmyndigheten, FDA har nylig gitt Xarelto, som det første legemiddelet i gruppen nye antikoagulanter i USA, godkjent indikasjon også for blodpropp i ben eller armer (dyp venetrombose) samt blodpropp i lungene, som er en komplikasjon til dyp venetrombose.

Utfordrer Marevan
For mange pasienter som i dag bruker det gamle og velkjente blodfortynnende medikamentet Marevan, kan de nye antikoagulantene være et alternativ. På det norske markedet er det nå tre utfordrere til Marevan: Xarelto, Eliquis (apixaban) og Pradaxa (dabigatran).

Ifølge fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket, utgjør atrieflimmerpasientene i dag omkring 60 prosent av alle pasienter som tar blodfortynnende.

I Norge er det to nye antikoagulanter som formelt er godkjent som blodproppforebyggende behandling ved atrieflimmer: Pradaxa og Xarelto. Den europeiske vitenskapskomiteen for legemidler har anbefalt Eliquis samme indikasjon og venter på endelig EU-godkjennelse.

Stor økning neste år
I Statsbudsjettet for 2013 ble det bevilget midler til blåreseptrefusjon av de nye antikoagulantene. Ifølge Reseptregisteret var det i alt 92.126 pasienter som hentet en resept på Marevan i fjor, mens 1168 fikk Pradaxa. Legemiddelverket anslår at minst 18.000 neste år vil bruke de nye antikoagulantene.

 

Saken er en oppdatering av «Ny indikasjon for antikoagulant», som ble publisert 5. november.

 

 

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!