Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Blåresept for nye blodfortynnere

Regjeringen foreslår forhåndsgodkjent refusjon - blåresept - for nye blodfortynnende legemidler.

Publisert: 2012-10-08 — 10.22 (Oppdatert: 2015-05-21 — 11.43)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

I forslaget til Statsbudsjett 2012 foreslår regjeringen foreslår å bevilge 86 millioner kroner til forhåndsgodkjent refusjon for en ny gruppe blodfortynnende legemidler som reduserer risikoen for hjerneslag hos pasienter med atrieflimmer.

Flere nye legemidler
Dabigatran (Pradaxa) var det første nye blodfortynnende legemiddelet som ble godkjent til bruk ved atrieflimmer i Europa og i Norge. Deretter fulgte rivaroksaban (Xarelto). Et tredje, apiksaban (Eliquis) er trolig på vei.

– Eliquis har nå fått en positiv anbefaling fra den vitenskapelige komiteen for legemidler i EMA, den europeiske legemiddelmyndigheten, til bruk ved atrieflimmer. Vi forventer endelig godkjenning fra EU-kommisjonen i løpet av kort tid, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Dagens Medisin.

Positivt
Han er positiv til at refusjonen omfatter hele gruppen av legemidler.

– Legemiddelverket har anbefalt departementet blåreseptrefusjon for Pradaxa ut fra den samfunnsøkonomiske gevinsten. Det er positivt at regjeringen nå ønsker å bevilge penger til refusjon for alle de nye blodfortynnende legemidlene, sier Madsen, som regner med at refusjonen vil gjelde fra 1. januar neste år.

Retningslinjer på vei
De nye legemidlene det nå foreslås blåreseptrefusjon for utfordrer det gamle og hittil nesten enerådende warfarin (Marevan).

– Fra vår side det viktigste nå fremover at de nye legemidlene blir tatt i bruk på en riktig måte, slik at vi unngår bivirkninger. Vi kommer til å være ute med informasjon jevnlig om disse legemidlene. Helsedirektoratet, i samarbeid med Legemiddelverket, holder på utarbeide nye norske retningslinjer for blodfortynning og platehemming. Vi regner med at retnlinjene er ferdige ved årsskiftet. Vi regner med økt bruk hvis disse legemidlene får refusjon, og det er god timing at vi samtidig kan gi legene gode retningslinjer å forholde seg til, bemerker Steinar Madsen.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!