Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Flåttinnsamling Foto: Folkehelseinstituttet

Tar opp kampen mot flåttbåren sykdom

Det skal nå satses millioner på skandinavisk forskning om flåttbåren sykdom.

Publisert: 2012-06-21 — 06.00 (Oppdatert: 2015-05-21 — 13.22)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Forskere i Norge, Sverige og Danmark skal nå samarbeide tettere for å finne ut mer om flått. Prosjektet har en total ramme på 14,9 millioner norske kroner. Midlene skal gå til å utvikle et kunnskapsnettverk, melder Folkehelseinstituttet og Sørlandet Sykehus.

Erfaringsutveksling over landegrensene, som vil stå sentralt i prosjektet, skal blant annet forbedre diagnostikk og risikovurderinger i de tre landene. Prosjektet er også første steg i å bygge nettverk mot andre deler av Europa.

Problemet tiltar
Flått og flåttbårne sykdommer er et voksende problem i de skandinaviske landene, og spesielt i regionen Øresund-Skagerrak-Kattegat. Et forsiktig estimat anslår at over 40.000 personer i regionen ble syke etter infeksjon med flåttbårne bakterier og virus i 2011.

I meldingssystemene er det trolig store mørketall når det gjelder faktisk antall tilfeller. Meldingssystemene for flåttbåren sykdom i de tre landene er også forskjellige. Dette gjør at datagrunnlaget ikke blir direkte sammenlignbart, ifølge de to institusjonene.

Vil samle kunnskapen
Det toårige EU-prosjektet ”ScandTick” tar sikte på å øke samlet kunnskap om flåttbårne sykdommer i de tre landene. EU og Kommunal- og regionaldepartementet finansierer prosjektet. 

Forskere ved Sørlandet Sykehus Kristiansand og Folkehelseinstituttet i Oslo skal samarbeide med Sahlgrenska Universitetssjukehus i Gøteborg, Länssjukhuset Ryhov i Jönköping og Rigshospitalet i København.

Ekspertise ved andre institusjoner, deriblant Universitetet i Agder, deltar i prosjektet. Sørlandet Europakontor har bidratt i utarbeidelsen av ScandTick-søknaden, og vil også stå for prosjektadministrasjonen.

Finnes 900 arter
Flått finnes i de fleste deler av verden, og det er til nå identifisert mer enn 900 arter. De mange flåttartene har ulik geografisk utbredelse, og viktigst i Norden er skogflåtten (Ixodes ricinus). Den kan bære med seg en rekke bakterier og virus som kan overføres til dyr og mennesker og forårsake sykdom.

Den vanligste flåttbårne sykdommen hos menneske er Lyme borreliose, men de senere år har man sett en økning også i antall tilfeller av flåttbåren hjernebetennelse – Tick Borne Encefalitt (TBE)

Flåttmengden i Norden ser ut til å være økende, og det er også indikasjoner på at flåtten etablerer seg på nye steder i regionen. Dette har medført en økning i antall sykdomstilfeller, både av Lyme borreliose og TBE, ifølge Folkehelseinstituttet og Sørlandet Sykehus.  

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!