Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Kreft: Geografien avgjør livslengden

Over dobbelt så mange overlever visse krefttyper i noen fylker enn i andre. Størst er forskjellene ved lunge- og prostatakreft.

Publisert: 2012-04-11 — 14.24 (Oppdatert: 2015-05-21 — 13.46)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Det er ikke likegyldig hvor man bor i landet om man skal overleve en kreftsykdom. Størst fylkesvise forskjeller finner man ved lungekreft, der overlevelsen i 2000-2009 varierer fra 9 til 23 prosent og ved prostatakreft som varierer fra 71-91 prosent.

Det melder Kreftregisteret, som nå har gitt ut rapporten ”Cancer survival by county and health region in Norway 2000-2009”.

– Bør undersøke årsaken
Avdelingsleder Bjørn Møller i Kreftregisterets registeravdeling opplyser at det er forskjeller i overlevelse på de tolv vanligste kreftformene fra 2000 til 2009 i alle landets fylker og helseregioner. Ingen fylker skiller seg ut med gjennomgående lav overlevelse, og høyest og lavest overlevelse varierte både over perioden og mellom de ulike kreftformene.

– Hvorvidt forskjellene skyldes geografiske forskjeller i kreftomsorgen, sosioøkonomiske forskjeller eller andre grunner bør undersøkes, sier Bjørn Møller til Kreftregisterets nettside.

Han gjør et poeng av at overlevelsen er økt for åtte av de tolv mest hyppige kreftformene fra perioden 2000–2004 til 2005–2009. Kun for livmorlegeme-, eggstokk-, føflekk- og blærekreft ser man omtrent samme overlevelse i siste del av perioden som i første del.

Store variasjoner ved lungekreft
I rapporten presenterer Kreftregisteret hvor stor andel som overlever de fem første årene etter en kreftdiagnose på fylkesnivå.

Færre kvinner som får lungekreft i Rogaland, Sogn og Fjordane og Vestfold er i live etter fem år etter å ha fått en slik diagnose enn medsøstre i Møre og Romsdal, Aust-Agder og Hordaland. For kvinner varierte denne overlevelsen fra 8,9 prosent til 19,8 prosent (relativ overlevelsesrate) i perioden 2000–2004.

I den neste femårsperioden (2005–2009) var det flere kvinner med lungekreft som overlevde fem år, men også da var det store fylkesvise variasjoner – fra 9,5 prosent til 23 prosent. Lavest odds hadde kvinnene i Sogn og Fjordane, Buskerud og Østfold var på den nedre delen av denne skalaen, mens kvinnene i Hordaland, Sør-Trøndelag og Finnmark hadde høyest odds for å overleve i fem år.

For menn varierte den relative overlevelsen fra 5–15,6 prosent i den første femårsperioden, mens fra 7,9–17,2 prosent overlevede den andre.

Bedre overlevelse etter prostatakreft
Etter prostatakreft varierte den relative overlevelsesraten fem år etter diagnosen fra 71–84 prosent i perioden 2000-2004. I denne perioden hadde menn i Oppland, Telemark og Østfold lavest odds, menn i Hordaland, Aust-Agder og Vest-Agder høyest.

I den neste femårsperioden (2005–2009) var flere menn i live etter fem år, fra 80-91 prosent. Da var det best å bo i Møre og Romsdal, Oslo og Aust-Agder, mens det ikke var like greit å bo i Østfold, Nord-Trøndelag og Telemark – overlevelsen ved prostatakreft tatt i betraktning.

Slår et slag for kvalitetsregistre
Ifølge Møller gir rapporten en indikasjon på at det er forskjeller i kreftoverlevelse for elleve av de tolv mest hyppige kreftformene i Norge, basert på hvor pasienten bor ved diagnosetidspunktet.

– Denne rapporten er kun en overflateanalyse av fylkesvise og regionale forskjeller. For virkelig å kunne gå inn i materialet, trenger vi midler til å opprette kvalitetsregistre der all behandling registreres – for å kunne se om det er forskjeller i kvalitet på kreftbehandlingen, sier avdelingsleder Bjørn Møller til nettstedet.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!