Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Færre dør av Marevan

Fra 2010 til 2011 ble antallet dødsfall i forbindelse med Marevan-bruk redusert med over 40 prosent. Legemiddelverket mener legene er blitt flinkere.

Publisert: 2012-03-29 — 10.17 (Oppdatert: 2015-05-21 — 13.45)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

I alt ble det rapport om 21 dødsfall etter bruk av Marevan i fjor. Det var også dødsfall knyttet til nye antikoagulasjonsmidler; 1 dødsfall på Pradaxa og 1 dødsfall på Xarelto.

Målbevisst informasjon
Det viser den nye årsrapporten for bivirkninger 2011 fra Statens legemiddelverk. Antallet bivirkningsmeldinger på Marevan i fjor var noe lavere enn året før, og antallet dødsfall var redusert med over 40 prosent , ifølge Legemiddelverket.

– Legene har helt klart blitt flinkere, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til Dagens Medisin.

Han forteller at det har vært et godt samarbeid mellom Statens legemiddelverk, Nycomed og allmennlegene.

– Vi har hatt en målbevisst informasjonsstrategi, som vi nå ser har gitt resultater.

Kreftlegemidler på topp
I 2011 stod gruppen antitrombotiske og antikoagulasjonsmidler, hvor Marevan inngår, for 23 prosent av dødsfallene knyttet til bivirkninger av legemidler og havnet som nummer på listen over legemiddelgrupper med flest dødsfall.

For første gang på mange år var det i fjor flere dødsfall knyttet til bivirkninger i gruppen med kreftmidler og midler som påvirker immunsystemet og legemidler som virker på nervesystemet – enn i gruppen antitrombotiske og antikoagulerende legemidler.

– De siste årene er Marevan det enkeltlegemiddelet med flest meldte dødsfall. Det var det også for 2011, sier forsker Ane Simensen ved Legemiddelverket.

Hun legger til at i bivirkningsrapportene er legemiddelet mistenkt å ha medvirket til dødsfall, men det er ikke nødvendigvis en direkte sammenheng.

– I flere tilfeller kan være et komplekst sykdomsbilde og/eller omfattende legemiddelbruk bak, sier Simensen.

Solgte mer
Reduksjonen i dødsfall ved Marevan-bruk ser ikke ut til å ha direkte sammenheng med forbruk. Salget viste ingen tilbakegang fra 2010 til 2011, snarere en liten økning, selv når det justeres for antall brukere pr. tusen innbyggere.

Regnet i antall brukere var det i fjor 92.126 personer som hentet ut minst én resept på Marevan, mot 88.628 året før. Tallene er hentet fra Reseptregisteret.

Nye antikoagulasjonsmidler
Statens legemiddelverk viser til at det er kommet flere nye blodfortynnende preparater på markedet i tillegg til Marevan,  blant andre Pradaxa  og Xarelto.

Steinar Madsen minner om at all blodfortynnende behandling medfører risiko for blødninger. I fjor ble det meldt tilfeller av blødninger i mage- og tarmsystemet og hjerneblødninger med de nye legemidlene.

Ifølge rapporten ble det også meldt om blant annet nyresvikt og medisineringsfeil, blodpropp i lungene og i hovedpulsåren.

– Det er veldig viktig at legene er oppmerksomme på at de nye legemidlene kan ha mange av de samme bivirkningene som Marevan, og det kan dukke opp ukjente bivirkninger. Legene må informere pasientene, og også minne om forsiktighet ved bruk av naturlegemidler. På dette området har vi ikke nok kunnskap i dag, sier Madsen.

Relaterte saker
Tror ikke warfarin forsvinner

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!